Membri

Adunarea Generală ARA Sinaia 2022

Comunicat de presă

“Industria apei ca proiect de țară”

Pe data de 29 aprilie 2022 va avea loc Adunarea Generală a membrilor Asociației Române a Apei în cadrul căreia vor avea intervenții: Domnul Barna TÁNCZOS - Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Domnul Ioan Marcel BOLOȘ - Ministrul interimar al Investițiilor și Proiectelor Europene, Doamna Roxana MÎNZATU - Secretar de Stat la Cancelaria Primului Ministru care coordonează Departamentul pentru evaluare integrată și monitorizarea programelor finanțate din fonduri publice și europene și Domnul Alexandru STOICA - Secretar de Stat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Cele patru instituții au roluri cheie în reglementarea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare şi derularea activităţilor, investițiilor și proiectelor europene din acest sector, iar în cadrul întâlnirii vor fi prezentate puncte de vedere privind industria apei, cu accent pe finanțarea și corelarea programelor de investiții din sector, respectiv POIM, PODD, PNRR și Anghel Saligny.

Tot cu această ocazie vor fi semnate Protocoale de colaborare cu Asociația Municipiilor din România, Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România și Federația Patronatelor Societăților din Construcții, în scopul sprijinului reciproc în procesul de realizare în bune condiții a proiectelor de investiții în infrastructura specifică serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare-epurare, derulate prin membrii lor.

După cum precizează dr. ing. Ilie Vlaicu, preşedintele A.R.A., ”dezvoltarea sectorului de alimentare cu apă este obligatorie. Dintre țările UE, România are cel mai redus grad de racordare la aceste sisteme, respectiv 70% la apă și 55% la canalizare. În plus, angajamentul luat de statul român odată cu aderarea la UE, prin Capitolul 22, de Mediu, a fost de a racorda toate localitățile mai mari de 2.000 locuitori până în anul 2018. Fiindcă acest lucru nu s-a întâmplat, urmează infringementul, adică aplicarea de penalități. Or, în loc să plătim amenzi usturătoare, trebuie să ne organizăm și să finalizăm investițiile la care ne-am angajat. Deoarece nevoile de investiții pentru conformare depășesc 25 de miliarde de euro, ele devin și o oportunitate de dezvoltare. Adică, să folosim reconstrucția sectorului de alimentare cu apă ca pe un vehicul și să transformăm constrângerile într-un proiect de țară. Printr-o viziune de ansamblu, acest sector trebuie să se organizeze ca un imperativ național, într-un proces în care este implicat, pe de o parte, statul, ca element ce asigură strategia și caracterul unitar, iar pe de altă parte, autoritățile locale și companiile de apă. Asociația Română a Apei este pregătită cu date, analize și argumente constructive prin care arată cum se poate ieși din capcana sărăciei în care suntem astăzi”.

Evenimentul va avea loc cu începere de la ora 10:30, la Hotel “Internațional” din Sinaia și ne-am bucura de prezența dumneavoastră.

Detalii suplimentare pot fi obținute de la Domnul Daniel MIHAI - Secretar General al Asociației Române a Apei, la numărul de telefon mobil: 0740.214.312 sau adresa de e-mail: daniel.mihai@ara.ro.