Membri
Membră în cadrul:

Conferinţa Tehnico-Stiinţifică Internațională “Finanțarea sustenabilă din tarif a costurilor apei potabile și apei uzate - o provocare!”

Conferinţa Tehnico-Stiinţifică Internațională Finanțarea sustenabilă din tarif a costurilor apei potabile și apei uzate - o provocare!

Înregistrare partea 1

Înregistrare partea 2




LUCRĂRILE PREZENTATE

„Efortul de producere - distribuție a apei potabile și epurare a apei uzate” - APAVITAL Iași
Descarcati fisier PDF

„Strategii de reducere a pierderilor de apă și de optimizare a nevoilor tehnologice proprii ale sistemului” - UTCB & Tadeco Technology
Descarcati fisier PDF

„Preţul apei potabile și apei uzate. O imagine la nivel mondial” - Compania APA Brașov
Descarcati fisier PDF

„Scandinavian Water Tariff System” - Norwegian University of Life Science - NMBU
Descarcati fisier PDF

„Cadrul reglementat al metodologiei de stabilire a prețurilor și tarifelor la apă și apă uzată” - ANRSC
Descarcati fisier PDF

„Viziunea Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) privind abordarea și nivelul prețurilor și tarifelor la apă și apă uzată” - FADIDA
Descarcati fisier PDF

„Analiza nivelului tarifelor și a elementelor finanțate din acestea în sectorul de apă și apă uzată din România” - BDO Business Advisory SRL
Descarcati fisier PDF


Conferinţa Tehnico-Stiinţifică Internațională “Finanțarea sustenabilă din tarif a costurilor apei potabile și apei uzate - o provocare!” - 11.06.2024, Brașov

Conferința, coordonată de prof. univ. dr Gabriel Racovițeanu, Președintele Comitetului Tehnico-Științific (CTS) al Asociației Române a Apei, va aborda modalitățile de finanțare sustenabilă pentru serviciile de apă, oferind perspective și soluții viabile. 

Conferinta are ca subiect principal costul apei. Intr-o perioada foarte densa atat din punct de vedere economic, social dar si politic, organizatorii conferintei doresc sa demonstreze cu argumente concrete ca tarifele practicate pentru producerea, transportul, inmagazinarea, pomparea si distributia apei potabile catre consumatori, respectiv colectarea si transportul apei uzate menajere, industriale si meteorice de la clienti si epurarea acestora sunt corect intocmite. 

Exista situatii in care tarifele practicate pentru apa potabila si pentru apa uzata pentru anumite sisteme de alimentari cu apa si aglomerari nu acopera cheltuielile, caz in care principiul solidaritatii garanteaza ca comunitatile mai nevoiase sunt sprijinite de comunitatile mai puternice, iar serviciile de apa si canal sunt practic identice. 

Conferinta prezinta, prin studii de caz, experienta operatorilor de apa in ceea ce priveste cantitatile de reactivi, manopera si energie inglobate in apa potabila si apa uzata epurata. De asemenea, sunt abordate eforturile de reducere a pierderilor reale de apa, dar si explicatii privind cantitatile de apa tehnologica, necesare pentru nevoile proprii ale sistemelor de alimentare cu apa si de canalizare. 

Tarifele pentru apa potabila si apa uzata din Romania sunt comparate cu tarifele la nivel international, iar modul de stabilire a acestora in alte tari este analizat si comparat cu sistemul romanesc de tarifare. 

Conferinta prezinta opiniile asociatiilor de dezvoltare intercomunitara din domeniul apei, dar si politica reglementatorului in ceea ce priveste modalitatile de stabilire a tarifului. Aspecte speciale in acest sens se refera la gradul de suportabilitate al populatiei, atent stabilit si urmarit, avand in vedere limitarile impuse de reglementator, dar si de proiectele cu finantare europeana. 

Conferinta se doreste a fi o platforma de informare si de comunicare, care va pune la masa actorii principali implicati in stabilirea tarifelor de apa si apa uzata, dar si de a demonstra ca aceste tarife sunt cat se poate de reduse, dar mai ales sustenabile pentru beneficiarii serviciilor de apa si canalizare. 

PROGRAMUL CONFERINȚEI